fbpx
Přejít na hlavní obsah

Quinoa s pečenou zeleninou

V tradiční čínské medicíně se quinoa považuje za potravinu s vyváženou energií, která posiluje slezinu a žaludek, čímž zlepšuje trávení a celkovou vitalitu těla. Mladá mrkev a květák, bohaté na vitamíny a minerály, pomáhají vyživit orgány, zejména plíce a slezinu, a posilují zrak. Olivový olej je považován za potravu, která vyživuje jin a zvlhčuje suchost, čímž podporuje zdraví jater a kůže. Pistácie, podle TCM, vyrovnávají bylinné energie, posilují ledviny a podporují zdravý oběh čchi.

Ingredience

  • quinoa - 100 g
  • mladá mrkev - 2 ks
  • velké růžičky květáku - 5 ks
  • olivový olej
  • hrst pistácií

Ingredience na omáčku

  • mandlová pasta - 1 polévková lžíce
  • olivový olej - 2 polévkové lžíce
  • šťáva z poloviny limetky
  • mletý zázvor - 1/2 lžičky
  • mletý pepř podle chuti
  • mořská nebo himalájská sůl podle chuti

Způsob přípravy

Mrkev nakrájíme na půlkolečka, zelí na růžičky - vše upečeme v troubě při 180 °C 30-40 minut. Dejte vařit quinou. A do vody k ní přihoďte 1/2 cibule. Quinoa přijme chuť cibule a ještě ji zvýrazní. Omáčku rozmixujte.

Když je hotová, vezměte velký hluboký talíř a na quinou položte zeleninu.

Quinou se zeleninou přelijte zálivkou.