fbpx
Přejít na hlavní obsah

Dýňová polévka s krevetami

Dýňová polévka s krevetami je z pohledu tradiční čínské medicíny považována za jídlo, které může posilovat slezinu a žaludek díky sladké a teplé povaze dýně a mrkve. Kokosové mléko poskytuje zvlhčení, což je prospěšné pro plíce a žaludek, zvláště v suchých obdobích. Krevety posilují ledviny a játra, podporují krevní oběh a přinášejí tělu energii jang. Koření, jako je zázvor a česnek, zahřívá organismus a pomáhá rozproudit energii čchi, což může zlepšit trávení a metabolismus.

Ingredience

  • dýňová semínka - 10 g
  • dýně (květák, cuketa, cuketa, čínská cuketa)
  • zelí - zelenina dle vlastního výběru) - 80 g
  • mrkev - 1 ks
  • kokosové mléko - 100 ml
  • sójová omáčka, červená paprika, zázvor, česnek(pokud chcete)
  • dýňová semínka
  • rostlinný olej (kokosový olej) - 10 g
  • krevety - 100 g

Způsob přípravy

Dýni, mrkev, zelí nebo cuketu nakrájejte nadrobno. V hrnci lehce osmahněte. Přidejte zázvor. Zeleninu vložíme do hrnce a pod pokličkou s trochou vody minutu dusíme.

Uvařenou zeleninu přidejte do směsi se zázvorem a na mírném ohni s pokličkou dusíme další 3 minuty. Do pánve nalijte kokosové mléko a sójovou omáčku. Vařte asi 2 minuty.

Rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Přidáme sůl, rostlinné mléko a posypeme dýňovými semínky. Opečte na pánvi krevety a dejte na polévku.

Dobrou chuť!