- SNÍDANĚ
Lněná kaše
Detoxikační salát pro lepší ráno
Omeleta se zeleninou
Omeleta s brokolicí
Přírodní citronový nápoj „ředidlo krve“
Mousse pěna ze zelené pohanky
Pasta z mrkve a cizrny
Lehký, ale vydatný salát s omega 3 mastnými kyselinami
Pkhali se salátem
Raw food (dýňovo-lněné pyré)
Kaše ze semínek chia
Guacamole k snídani
Ranní fialová kaše
Proso s vejcem a dušenou zeleninou
- OBĚDY
Červená čočka s jablky
Krémová polévka s cuketou a bazalkou
Cizrnová polévka s rajčaty, rozmarýnem a bylinkami
Zlatá kari polévka
Jarní zelená polévka
Fazolovo - ořechová polévka
Rychlý boršč
Gazpacho
Dýňová polévka
Dýňová polévka s krevetami
Cuketová krémová polévka + drůbeží suflé
Krémová polévka z červené řepy s piniovými oříšky
Krémová polévka z mrkve a cukety
Krémová brokolicová polévka (hrášek, cuketa)
Zeleninová krémová polévka
Teplá pečená zelenina
Bílá ryba na zeleninovém lůžku
Pohanka se zeleninou se zeleninovým mlékem
Dušené zelí s fazolemi v rajčatové omáčce
Čočková polévka
Vývar z kostí se zeleninou
Quinoa se zeleninovým salátem
Quinoa s guacamole
- VEČEŘE
Pikantní rukola a pečená dýně
Fazolový salát
Salát s ředkvičkami
Dušená zelenina
Bílá ryba s omáčkou a zeleninou
Zapečené cukety a cizrna
Tuřínový salát
Salát z košťálového zelí
Salát z mořské řasy a kysaného zelí
Vitamínová večeře
Rychlý zeleninový salát se sójovým dresinkem
Salát z červené řepy a mrkve
Střevní peeling
Quinoa s pečenou zeleninou
Ratatouille s pečeným kuřetem
Dýňový salát
- PŘÍLOHY
- NÁPOJE A DŽUSY
- SMOOTHIE
Pikantní rukola a pečená dýně

V tradiční čínské medicíně se na potraviny nahlíží z pohledu jejich energetických vlastností a účinků na tělo. Dýně je považována za potravinu s neutrální až teplou energií, která posiluje slezinu a žaludek, pomáhá při detoxikaci a podporuje trávení. Rukola má pikantní a čerstvou povahu, která může pomoci stimulovat játra, rozhýbat stagnující čchi a podpořit trávení. Olivový olej je tradičně vnímán jako vlhký a teplý, což může pomoci zvlhčit tělo a podpořit zdravou činnost jater. Citronová šťáva, i když je kyselé povahy, se často používá k očištění, stimulaci trávení a osvěžení chuti, což může vylepšit celkovou harmonii jídla.
Ingredience
- dýně - 300 g
- rukola - 2 šálky
- olivový olej - 2 polévkové lžíce
- citronová šťáva - 1/2 lžičky
- sůl
Způsob přípravy
Upečte 300 g dýně předem (lze péct od večera) 40 minut v troubě při 180 stupních. Připravte zálivku na rukolu: 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje.
Smíchejte s 1/2 lžičky citronové šťávy a solí. Zálivku připravíme z rukoly (vezmeme asi 2 šálky této zeleniny). Důkladně ji promíchejte! Tak, aby byl každý list obalený. Na zeleninu položte půlměsíc dýně. Dobrou chuť.