fbpx
Přejít na hlavní obsah

Pikantní rukola a pečená dýně

V tradiční čínské medicíně se na potraviny nahlíží z pohledu jejich energetických vlastností a účinků na tělo. Dýně je považována za potravinu s neutrální až teplou energií, která posiluje slezinu a žaludek, pomáhá při detoxikaci a podporuje trávení. Rukola má pikantní a čerstvou povahu, která může pomoci stimulovat játra, rozhýbat stagnující čchi a podpořit trávení. Olivový olej je tradičně vnímán jako vlhký a teplý, což může pomoci zvlhčit tělo a podpořit zdravou činnost jater. Citronová šťáva, i když je kyselé povahy, se často používá k očištění, stimulaci trávení a osvěžení chuti, což může vylepšit celkovou harmonii jídla.

Ingredience

  • dýně - 300 g
  • rukola - 2 šálky
  • olivový olej - 2 polévkové lžíce
  • citronová šťáva - 1/2 lžičky
  • sůl

Způsob přípravy

Upečte 300 g dýně předem (lze péct od večera) 40 minut v troubě při 180 stupních. Připravte zálivku na rukolu: 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje.

Smíchejte s 1/2 lžičky citronové šťávy a solí. Zálivku připravíme z rukoly (vezmeme asi 2 šálky této zeleniny). Důkladně ji promíchejte! Tak, aby byl každý list obalený. Na zeleninu položte půlměsíc dýně. Dobrou chuť.