fbpx
Přejít na hlavní obsah

Rychlý boršč

Z pohledu tradiční čínské medicíny může rychlý boršč posílit zdraví několika způsoby. Červená řepa a rajčata mohou podporovat tvorbu krve a zlepšovat cirkulaci, což působí prospěšně na srdce a játra. Zelí a fazole podporují trávení a posilují slezinu, což může být prospěšné pro metabolismus a energetickou rovnováhu těla. Mrkev a paprika dodávají tělu potřebné vitální energie (qi) a vitamíny, zatímco petržel působí detoxikačně a může napomáhat k čištění ledvin. Celkově by toto jídlo mohlo harmonizovat orgány a podpořit celkovou vitalitu a osvěžení organismu.

Ingredience

  • rajčata - 0,5 kg
  • fazole - 100 g
  • zelí - 250 g
  • červená řepa - 150 g
  • cibule - 1/2 ks
  • mrkev - 1/2 ks
  • olivový olej - 3 lžíce
  • červená sladká paprika - 1 ks
  • petržel - 1/2 svazku

Způsob přípravy

Nejprve oloupejte zeleninu a nastrouhejte červenou řepu. Zahřejte pánev na středním ohni, nalijte do ní olej a do rozehřátého oleje vložte červenou řepu. Vařte ji na středním plameni.

Nastrouhejte mrkev a přidejte ji k červené řepě. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky.

Zatímco se zelenina dusí a smaží, uděláme rajčata. Rajčata nakrájíme a rozsekáme je v mixéru. Hrudkovité pyré z rajčat vložíme do pánve se zeleninou a přivedeme k varu.

Mezitím dejte na plyn hrnec se 2 litry vody a uvařte fazole dokud se téměř neuvaří, pak je osolíme. Nechte na mírném ohni. Dále - nakrájejte zelí na tenké plátky, papriky nakrájíme nadrobno a vložíme je do pánve. Počkejte, až se začne vařit, přidejte petrželovou nať. Zelí musí zůstat křupavé! Nevaří se. Můžeme podávat! Dobrou chuť.