fbpx
Přejít na hlavní obsah

Dýňová polévka

Z hlediska tradiční čínské medicíny má dýňová polévka s uvedenými ingrediencemi harmonizující účinky na organismus. Dýně je považována za potravinu, která posiluje slezinu a žaludek a pomáhá při problémech s trávením. Mrkev a zelí přispívají k podpoře energie čchi a vyrovnávají funkce jater. Kokosové mléko a zázvor dodávají teplo, které může usnadnit trávení a podpořit obranyschopnost organismu, zatímco česnek a dýňová semínka mohou díky svým detoxikačním účinkům přispět k celkové očistě těla.

Ingredience

  • dýňová semínka - 10 g
  • dýně (květák, cuketa, cuketa, čínská cuketa)
  • zelí (zelenina dle vlastního výběru) - 80 g
  • mrkev - 1 ks
  • kokosové mléko - 100 ml
  • sójová omáčka, červená paprika, zázvor, česnek (pokud chcete)
  • dýňová semínka
  • rostlinný olej (kokosový olej) - 10 g

Způsob přípravy

Dýni, mrkev, zelí nebo cuketu nakrájejte nadrobno. V hrnci lehce osmahněte. Přidejte zázvor. Zeleninu vložíme do hrnce a pod pokličkou s trochou vody minutu dusíme.

Uvařenou zeleninu přidejte do směsi se zázvorem a na mírném ohni s pokličkou dusíme další 3 minuty. Do pánve nalijte kokosové mléko a sojovou omáčku. Vařte asi 2 minuty. Rozmixujte na pyré pomocí mixéru. Přidáme sůl, rostlinné mléko a posypeme dýňovými semínky.