fbpx
Přejít na hlavní obsah

Kysané zelí (bez soli)

Léčivé účinky kysaného zelí: normalizuje trávicí proces odstraňuje zácpu (má projímavý účinek, posiluje chuť k jídlu a k pití) zlepšuje imunitu: pomáhá odolávat virovým útokům v sezóně nachlazení zmírňuje záněty v dutině ústní, chrání před avitaminózou vypuzuje parazity; odstraňuje infekce močových a pohlavních cest.

Ingredience

  • bílé zelí
  • mrkev (může být bez mrkve)
  • voda

Způsob přípravy

Zelí a mrkev nastrouhejte hrubém struhadle. Duste je v nádobě a zalijte vodou tak, aby bylo zelí celé zakryté.

Pozor! Počítejte s tím, že tekutina se zvýší téměř 2krát. Nahoru položte něco těžkého. Například ji přikryjte talířem a položte na ni sklenici s vodou. Postavte ji na tři dny na tmavé, teplé a větrané místo.

Po dobu tří dnů, každý den promíchejte. No a zelí je hotové, přidejte koření, olej, bylinky.

Zelí skladujeme v lednici. Vzniklá tekutina je zelný kvas nebo rejuvelac. Dáme do sklenice a do lednice.