fbpx
Přejít na hlavní obsah

Bílá ryba s omáčkou a zeleninou

V tradiční čínské medicíně je bílá ryba často považována za potravinu, která posiluje slezinu a žaludek, přičemž podporuje trávení a vstřebávání živin. Kombinace s cibulí a česnekem může zlepšit cirkulaci qi (životní energie) a podpořit imunitní systém díky jejich zahřívajícím vlastnostem. Byliny jako bazalka, petržel a rozmarýn působí harmonizujícím způsobem na orgány, přičemž kurkuma dodává protizánětlivé účinky, které prospívají játrům. Limetková šťáva osvěžuje a napomáhá detoxikaci, což může podpořit správné fungování těla a rovnováhu mezi jin a jang energií.

Ingredience

  • 150 g filé z tresky (nebo jiné bílé ryby)
  • 1/2 bílé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka, petržel, rozmarýn - podle chuti
  • mletý černý pepř, kurkuma
  • sůl - podle chuti
  • olivový olej - 5 ml
  • limetková šťáva

Způsob přípravy

Rybu osolte a nechte 30 minut odležet, mezitím nakrájejte cibuli, česnek, bazalku a petrželku. Cibuli a česnek osmahněte na pánvi s 0,2 litru vody.

Přidejte bazalku, petrželku, kurkumu a mletý černý pepř. Do směsi vymačkejte limetkovou šťávu. Dusíme dalších 5-6 minut.

Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte filety a vložte je do zapékací misky. Omáčku rozetřete přímo na rybu, vrchní část ozdobte rozmarýnem (je-li to žádoucí). Pečte 20 minut.

Podávejte s pečenou zeleninou.