- SNÍDANĚ
Lněná kaše
Detoxikační salát pro lepší ráno
Omeleta se zeleninou
Omeleta s brokolicí
Přírodní citronový nápoj „ředidlo krve“
Mousse pěna ze zelené pohanky
Pasta z mrkve a cizrny
Lehký, ale vydatný salát s omega 3 mastnými kyselinami
Pkhali se salátem
Raw food (dýňovo-lněné pyré)
Kaše ze semínek chia
Guacamole k snídani
Ranní fialová kaše
Proso s vejcem a dušenou zeleninou
- OBĚDY
Červená čočka s jablky
Krémová polévka s cuketou a bazalkou
Cizrnová polévka s rajčaty, rozmarýnem a bylinkami
Zlatá kari polévka
Jarní zelená polévka
Fazolovo - ořechová polévka
Rychlý boršč
Gazpacho
Dýňová polévka
Dýňová polévka s krevetami
Cuketová krémová polévka + drůbeží suflé
Krémová polévka z červené řepy s piniovými oříšky
Krémová polévka z mrkve a cukety
Krémová brokolicová polévka (hrášek, cuketa)
Zeleninová krémová polévka
Teplá pečená zelenina
Bílá ryba na zeleninovém lůžku
Pohanka se zeleninou se zeleninovým mlékem
Dušené zelí s fazolemi v rajčatové omáčce
Čočková polévka
Vývar z kostí se zeleninou
Quinoa se zeleninovým salátem
Quinoa s guacamole
- VEČEŘE
Pikantní rukola a pečená dýně
Fazolový salát
Salát s ředkvičkami
Dušená zelenina
Bílá ryba s omáčkou a zeleninou
Zapečené cukety a cizrna
Tuřínový salát
Salát z košťálového zelí
Salát z mořské řasy a kysaného zelí
Vitamínová večeře
Rychlý zeleninový salát se sójovým dresinkem
Salát z červené řepy a mrkve
Střevní peeling
Quinoa s pečenou zeleninou
Ratatouille s pečeným kuřetem
Dýňový salát
- PŘÍLOHY
- NÁPOJE A DŽUSY
- SMOOTHIE
Krémová brokolicová polévka (hrášek, cuketa)

Z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM) má krémová brokolicová polévka s hráškem a cuketou vyvážené složení, které může podporovat zdraví trávicího systému. Brokolice a hrášek jsou považovány za potraviny s ochlazujícím účinkem, které pomáhají odstraňovat nadbytečné horko z těla a podporují čistotu a detoxikaci jater. Cuketa přidává hydrataci a vyživuje žaludek a slezinu, zatímco sladká paprika přidává energii a podporuje krevní oběh. Muškátový oříšek a koriandr dodávají polévce jemnou zahřívající kvalitu, což může být prospěšné pro lidi s oslabenou slezinou nebo žaludkem.
Ingredience
- brokolice - 250 g
- hrášek - 150 g
- cuketa - 0,5 ks
- sladká paprika - 1/4 dílu
- celer - 1 ks
- muškátový oříšek - 0,5 lžičky
- koriandr - 0,5 lžičky
- rostlinný olej - 1,5 lžíce
- kokosové mléko - 100 ml
- voda (nebo zeleninový vývar) - 350 ml
- mletá paprika k podávání
Způsob přípravy
Na předehřátou pánev s rostlinným olejem vložte nadrobno nakrájený celer a sladkou papriku. Smažte 2-3 minuty na mírně vyšším než středním plameni, přidejte koření, zmírněte teplotu a za stálého míchání nechte ještě 1-2 minuty restovat. Poté přidejte cuketu (předem nakrájenou na kostičky). Snižte teplotu a duste dalších 3-5 minut.
Poté do hrnce vložte brokolici nakrájenou na růžičky a přidejte zelený hrášek. Zalijeme vodou (já přidávám horkou z varné konvice) a vaříme asi 7 minut nebo dokud není brokolice měkká. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem, přidejte kokosové mléko a důkladně rozmixujte.
Pokud je hustá, můžete přidat ještě trochu vody. Nalijte do talířů, ozdobte nadrobno nakrájenou sladkou paprikou a snítkou bylinek.