fbpx
Přejít na hlavní obsah

Krémová brokolicová polévka (hrášek, cuketa)

Z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM) má krémová brokolicová polévka s hráškem a cuketou vyvážené složení, které může podporovat zdraví trávicího systému. Brokolice a hrášek jsou považovány za potraviny s ochlazujícím účinkem, které pomáhají odstraňovat nadbytečné horko z těla a podporují čistotu a detoxikaci jater. Cuketa přidává hydrataci a vyživuje žaludek a slezinu, zatímco sladká paprika přidává energii a podporuje krevní oběh. Muškátový oříšek a koriandr dodávají polévce jemnou zahřívající kvalitu, což může být prospěšné pro lidi s oslabenou slezinou nebo žaludkem.

Ingredience

  • brokolice - 250 g
  • hrášek - 150 g
  • cuketa - 0,5 ks
  • sladká paprika - 1/4 dílu
  • celer - 1 ks
  • muškátový oříšek - 0,5 lžičky
  • koriandr - 0,5 lžičky
  • rostlinný olej - 1,5 lžíce
  • kokosové mléko - 100 ml
  • voda (nebo zeleninový vývar) - 350 ml
  • mletá paprika k podávání

Způsob přípravy

Na předehřátou pánev s rostlinným olejem vložte nadrobno nakrájený celer a sladkou papriku. Smažte 2-3 minuty na mírně vyšším než středním plameni, přidejte koření, zmírněte teplotu a za stálého míchání nechte ještě 1-2 minuty restovat. Poté přidejte cuketu (předem nakrájenou na kostičky). Snižte teplotu a duste dalších 3-5 minut.

Poté do hrnce vložte brokolici nakrájenou na růžičky a přidejte zelený hrášek. Zalijeme vodou (já přidávám horkou z varné konvice) a vaříme asi 7 minut nebo dokud není brokolice měkká. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem, přidejte kokosové mléko a důkladně rozmixujte.

Pokud je hustá, můžete přidat ještě trochu vody. Nalijte do talířů, ozdobte nadrobno nakrájenou sladkou paprikou a snítkou bylinek.