fbpx
Přejít na hlavní obsah

Zlatá kari polévka

Z tradiční čínské medicíny je možné nahlížet na Zlatou kari polévku jako na pokrm, který podporuje trávení a zahřívání těla. Cizrna a květák harmonizují žaludek a slezinu, čímž napomáhají k lepšímu trávení a absorbci živin. Kurkuma a kari koření působí protizánětlivě a zlepšují cirkulaci Qi (životní energie) v těle, což posiluje imunitu a energii. Kokosové mléko a kokosový olej dodávají tělu potřebné tuky, které zvlhčují plíce a střeva, což napomáhá k jejich správné funkci a celkovému zdraví.

Ingredience

  • cizrna (namočená přes noc) - 50g
  • kari koření - 1 lžička
  • česnekový prášek - 0,5 lžičky
  • koriandr v prášku - 0,5 lžičky
  • kurkuma v prášku - 0,5 lžičky
  • mořská sůl - 1 lžička
  • květák nakrájený na růžičky
  • 1/2 středně velkého květáku
  • kokosový olej - 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř podle chuti
  • malá zlatá cibule
  • kokosové mléko nebo smetana - 1 polévková lžíce

Způsob přípravy

Ve středně velké míse smíchejte cizrnu, kari, česnekový prášek, koriandr, kurkumu a sůl. Důkladně promíchejte, aby cizrna nasákla kořením. Přendejte do hrnce se silným dnem, přidejte půl šálku vody (v případě potřeby trochu více) a cizrnu podlijte a vařte pod pokličkou 10 minut na mírném ohni. Před dalším krokem si dejte stranou lžíci cizrny na ozdobu.

Na pánev přidejte růžičky květáku, kokosový olej 1 lžíci a 1 lžíci vody. Přidejte malou nakrájenou zlatou cibuli, sůl a pepř. Vše podusíme společně pod pokličkou v malém množství vody asi 15 minut, ne více. Do mixéru přidejte vše, co bylo na pánvi + 200 ml zeleninového vývaru. Přidejte 1 lžíci kokosového mléka (tu jeho hustou vrchní část) a šlehejte, dokud nebude do hladka.