Čínská dietetika je systém stravování vycházející z tradiční čínské filozofie. Jde o systém, jak preventivní, tak léčebný. Při tvorbě jídelníčku se zohledňuje konstituční stav, roční období i aktuální zdravotní stav pacienta. Každá potravina má svoji povahu, chuť a tropismus. Podle toho volíme vhodné potraviny v souvislosti s daným stavem nemoci, který potřebujeme vylepšit, aby se navrátil k rovnováze.
Základní pravidla k dosažení a udržení zdraví podle čínské medicíny jsou strava, cvičení, dostatečný odpočinek - relaxace a správný mentální postoj.
Jak by měla vypadat strava dle zásad dietetiky čínské medicíny?
Strava by měla být různorodá, pestrá, čerstvá a čistá. Základem by měla být vyvážená strava i pečlivá harmonizace dle pěti chutí. Důležitá je též pravidelnost a klid při jídle (nejíst ve spěchu), jíst s radostí, v příjemném prostředí.
Ve stravě bychom měli dbát na výběr potravin. Jíst střídmě, nepřejídat se. Přemíra jídla zraňuje slezinu a žaludek a narušuje trávení. Vařit jednoduchá jídla a nemíchat příliš chutí dohromady.
Vyhnout se přílišné konzumaci kravského mléka a výrobků z něj. Mléčné výrobky mají sklon zhoršovat vlhkost a zatěžovat slezinu. Většina potravinových alergií se podle čínské medicíny projevuje jako nějaká verze prázdnoty sleziny s horkostí nebo vlhkostí a hlenem, případně obojím. Není divu, že potraviny, které mají největší tendenci vyvolat alergie, jsou nejvíce zvlhčující a zahleňující.
Nejčastější alergeny jsou mléko, čokoláda, cola, citrusy, vejce, a tak bychom je měli konzumovat uváženě. Měli bychom se vyhýbat hladovění i přejídání, jíst jen tolik, kolik potřebujeme.
Strava jako zdroj energie
Ze stravy získáváme energii čchi, kterou potřebujeme pro aktivitu a činnost všech orgánů našeho těla. Strava je důležitá, protože vyživuje tkáně, orgány a krev. Stravou působíme rovněž na zvyšování obranyschopnosti našeho těla. Proto je důležité vědět co jíme.
Po celá tisíciletí se Číňané domnívají, že většina potravin by se měla konzumovat v uvařeném nikoli syrovém stavu. Lehké povaření usnadňuje trávení a živiny v potravě obsažené se snadněji vstřebávají.
Jak se stravovat v ročních obdobích – vyvážená strava
JARO - patří dle čínské medicíny prvku dřeva. Energie přírody směřuje vzhůru. Strava by měla být více zelená a odlehčená. Vyhnout se tučným těžkým pokrmům a omezit slaná jídla. Játrům (element dřevo) vládnou tomuto období, pomáhá chuť sladká a pikantní. Náleží jim a tedy vyživuje i chuť kyselá. Jídlo vaříme kratší dobu. Konzumujeme: zelené potraviny, brokolice, kedlubna, zelí, naklíčené obilí, rašící výhonky - vojtěška, řeřicha(čistí játra), čerstvá cibule, česnek, zázvor. Mátový čaj s medem. Pozor na chladné a syrové potraviny.
LÉTO – patří dle čínské medicíny prvku ohně. Léto vybízí k jídlu lehkému, barevnému, hravému. Do jídelníčku zařadíme syrovou zeleninu. Omezíme tuky a sůl. I když k tomu léto svádí, tak se dle čínské dietetiky nedoporučují ani v tomto období ledové nápoje, ale pití čajů, které mají termoregulační schopnost v létě ochlazují a v zimě zahřejí. Výrazně se pitím ledových nápojů oslabuje slezina. Ochucujeme ostrým kořením. Nedoporučují se chladné potraviny zamezují nárůstu čchi v létě a my pak nedokážeme vypudit nadměrné horko, které v nás zůstane. Na podzim nám potom může hrozit horečnatá onemocnění. Konzumujeme: obiloviny, luštěniny, listový salát, pohanka, čočka, rýže. Užíváme na podporu srdce, které vládne tomuto období hořčík.
K čínské dietetice patří mezi roční období POZDNÍ LÉTO – v této době přechází Jang v Jin.
Patří elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko, které způsobuje např. mouka, cukr, tuk, živočišné potraviny.Konzumujeme: žito, kukuřice, fazolky adzuki, brambory, jáhly, mrkev, dýně, kozí mléko, tofu. Vyhýbáme se výrobkům z kravského mléka.
PODZIM - patří dle čínské medicíny prvku kovu.Čchi se stahuje dovnitř a dolů. Podzimu vládne orgán plíce. Jíme jídlo bohatší na energii, děláme si zásoby na zimu. Abychom se vyhnuli převaze sucha v organismu a nezpůsobili si problémy vyrážek a ekzémů jíme více houby, ořechy, semena.
Konzumujeme: kroupy, tofu, ječmen, ječmenný slad, nakládaná zelenina, ředkev, mrkev, zelená listová zelenina, kyselá jablka. Je dobré jídlo vařit déle. S nastupující zimou více hořkých a slaných potravin.
ZIMA – patří dle tradiční čínské medicíny prvku vody. Je to období ukládání zásob a regenerace. Nedoporučují se ostrá, kořeněná jídla, která vytahují jang na povrch. Zimě vládnou ledviny, udržujeme tedy v tomto období i naše ledviny v teple. Měli bychom konzumovat hlavně potraviny podporující jin (hořká, slaná). Obilí, husté polévky, nakládanou zeleninu a ovoce. Pro podporu jangu na prohřátí organismu se doporučená strava obohatí kořením, které prohřívá: skořice, hřebíček, fenykl, zázvor a anýz.
Závěrem lze říci, že tradiční moudrost čínské dietetické teorie nás učí, že bychom měli jíst především zeleninu a obiloviny a tuto stravu doplňovat malým množství všeho ostatního. Měli bychom pojídat především vařenou teplou stravu, která není příliš sladká, ani příliš tučná, ani příliš vlhká. Navíc bychom měli jíst uměřeně a dobře žvýkat. K jídlu vypít šálek teplé vody nebo teplého nápoje. Vyhnout se studeným, chlazeným a ledovým nápojům.
Budeme-li se řídit zásadami čínské dietetiky, budeme jíst vyváženou a dobrou stravu, pak nám jídlo, které jíme bude dodávat energii a posílí nás.