Zimní sezóna je v plném proudu, což dokazují i teploty klesající pod bod mrazu. Někdo se raduje a jiný naopak nedočkavě vyhlíží jaro. Zkrátka, co člověk, to názor. Horská střediska se těší na lyžaře, hospody na tržby a sauny na milovníky extrémních teplot. Většina z nás se však zimy tak trochu bojí, protože spolu s ní obvykle přicházejí i epidemie a nemoci. Ti, kteří se ze sezóny viróz, nachlazení a ucpaných nosů radují nejvíc, jsou lékárny, méně však už ti, kteří zimním nástrahám podlehnou. Abyste se těmto léčkám zimy úspěšně vyhnuli, nabízíme Vám pohled na zimu a chlad očima praktika tradiční čínské medicíny.

Zima. V první řadě je důležité si uchovat životní energii

stravování v zime

O jaké energii to vlastně mluvíme? Jedná se o životní energii, která nám zajišťuje pohodlí naší duše i našeho těla. Hlavním úložištěm této životní energie “čchi neboli Qi” jsou naše ledviny. Ty představují tzv. „hořící plamen karmy“, která ohřívá celé naše tělo. Aby to nebyl jen skomírající plamínek a my v zimě nezmrzli či stále nebyli nachlazení, je třeba dodávat větší přísun “paliva” odpovídající kvality. Přeci jen v zimním období jede “karma” na plný plyn a je třeba také doplňovat. Je několik způsobů jak řádný “plamen karmy” udržet či podpořit v hoření. Jsou jimi například vhodná a kvalitní strava, dostatečný spánek, a správný denní režim, doplňky stravy.

Dostatečný spánek a správný denní režim

Zima je obdobím klidu. I příroda je uložena ke spánku a připravuje se na nový cyklus, který začne na jaře. Pro nás by zima měla být období, kdy třídíme a ukládáme své zkušenosti nasbírané za celý rok. Důležité je více spát a odpočívat. Tím, že jsou noci v zimě delší měl by být delší i náš spánek. Doporučuje se chodit spát mezi 21-23 hodinou, aby se tělo v noci dostatečně detoxikovalo od denního nánosu. Snídat mezi 7-9 hodinou ranní. Další důležitou věcí je držet se v teple. Ledviny a močový měchýř jsou náchylné na prochladnutí. Proto je třeba je chránit teplým oděvem a správnou stravou.

Vhodná a kvalitní strava

V zimní období převažuje chuť slaná. Proto do svého jídelníčku zahrňme mořské plody, ryby, a řasy. Pozor jen na přílišné solení a dosolování solí. Nadměrné solení je škodlivé. Vede k demineralizaci kostí. Přemíru soli najdeme hlavně  v průmyslově zpracovaných potravinách jako jsou salámy, sýry, uzeniny, polotovary, ... Proto jezte kvalitní vařené jídlo namísto polotovarů

zdravé stravováníPřed zimou se chraňme pomocí zahřívajících jídel. Mezi ně se řadí dlouhé táhlé polévky vařené až 12 hodin nejlépe z hovězího či slepičího masa a kostí, dále vařená kořenová zelenina, vejce, ryby, luštěniny, obiloviny a zahřívací koření (skořice, zázvor, vanilky, anýz, hřebíček). K pití je ideální šípkový čaj a zázvorový čaj (ten jen v dopoledních hodinách), svařené víno.

Pozor na potraviny s opačným energetickým dopadem na naše tělo jako je například tropické ovoce (pomeranč, mandarinky, grep, kiwi, ...) nebo zelenina (okurka, salát, …). Tyto potraviny ochlazují. Například v tropech dozrává tropické ovoce v těch největších vedrech, aby jejich obyvatele je mohli konzumovat a ochladit se před přehřátím. A proto nejsou pro nás v zimním období vhodné.

Doporučované doplňky stravy

Bu Shen WanKaždý, kdo naslouchá vlastnímu tělu a trošku již nahlédl pod pokličku východní medicíny, ví, že v zimě máme aktivně zahřívat právě ledviny, kde životní energii sídlí. Osvědčeným doplňkem jsou například pilule Bu Shen Wan. Preparáty tradiční čínské medicíny totiž stejně jako starobylé receptury bylinných směsí nebo odvarů uchovávají moudro našich předků a přináší zaručený účinek.

Jak zkrotit chlad a znovu rozproudit krev

Proč je nám v zimě zima a proč jsme náchylnější k nemocem? Odpovědí je přílisný chlad v našem těle. Jeho zrádnost spočívá v tom, že je schopen tok krve nejen zpomalit, ale dokonce ho i úplně zastavit. Na jednu stranu je užitečný, když potřebujeme zchladit zraněné místo, modřinu nebo podlitinu, na druhou stranu, když je ho příliš, vytváří podmínky pro nemoc. Pomalý průtok krve způsobí, že naše orgány a tkáně nejsou dostatečně vyživovány. Protilátky se v našem těle vlivem chladu pohybují pomaleji a dávají tak větší šanci virům a bakteriím. Proto je třeba posilovat nejen imunitní systém a ledviny, ale i krev. Orgánem, který má krev nastarosti jsou játra. V zimě jsou játra přetěžován více než kdy jindy. Stagnaci krve v játrech vyvolává více faktorů nejen chlad. Může to být i emocionální nerovnováha, zejména hněv. Přidá-li se k tomu ještě zimní chlad, je nám hned jasné, proč zrovna játra potřebují naši podporu.

zdravé stravování v ziměVhodná strava

Aby naše játra pracovala tak jak mají, je třeba jim věnovat také pozornost péči. Co se týká stravování, můžeme játrům pomoci kvašeným zelím, tedy alespoň šťávou z kvašeného zelí. Ta játra krásně harmonizuje. Na doplnění krve nám pak pomohou již zmiňované dlouhé polévky vařené až 12h z masa a kostí, dále slepičí vejce, játra a kozí mléko.

Vhodné doplňky stravy

V podobě doplňku stravy máme výborného pomocník, přípravek pilule Hu Gan. Ten nejenže chrání játra (jak znalcům čínštiny napovídá jeho samotný název), ale přispívá i k regeneraci jaterních buněk. Účinky těchto pilulí jsou ale mnohem širší, dokáží například ochlazovat žár krve a přispívají k vylučování jedu z těla. Díky tomu chrání játra před toxickými vlivy nejen průmyslových jedů, ale i farmakologických prostředků. Hu Gan rovněž podporují i meridián srdce a tenkého střeva. Skrze srdce tak pozitivně ovlivňují i naši náladu, duševní schopnosti nebo kvalitu spánku. Pečovat o srdce se tedy rozhodně vyplatí. Srdce nám totiž naši péči mnohonásobně vrátí.

Hu GanTím ovšem výčet pozitivních účinků pilulí Hu Gan nekončí. Jejich velkou předností je jejich schopnost odvádět z těla vlhkost a celkově odstraňovat potíže s močením, které se zejména v zimě hlásí o slovo. Pro zajímavost ještě dodejme, že pilule Hu Gan ocení i ti, kteří bojují s kily navíc. Vlhkost totiž úzce souvisí s nadváhou a podle tradiční čínské medicíny je příčinou obezity právě nadměrná vlhkost v organismu. Hu Gan tak přináší do naše stravy látky, které  tak pozitivně ovlivňují nejen naše játra a srdce, ale pomáhají nám i snížit váhu.

Odkud načerpat chybějící sluneční energii?

V zimě, kdy se vyskytuje jen málo zelených rostlin, se přirozeně redukuje obsah kyslíku v atmosféře. Nejenže je tedy oslabená fotosyntéza, a tím pádem i zredukován přísun kyslíku, ale protože většina rostlin spí, není v přírodě téměř nikdo, kdo by staral o absorpci oxidu uhličitého. Když k tomu přičteme časté inverze, zvýšenou vlhkost a střídání mrazu a oblevy, získáme „skvělé“ podmínky pro zvýšenou koncentraci výfukových plynů a toxických průmyslových emisí.

Ideální způsob, jak si v této na kyslík chudé době doplnit zelenou energii, představují výtažky z mořských řas, které doplňují nedostatek jódu. Doporučujeme vyzkoušet například bylinný preparát Nalemarin. Obsahuje totiž vysokou koncentraci těchto cenných výtažků, které podporují nejen normální funkci štítné žlázy, ale i produktivní činnost mozku. Mořské řasy navíc pomáhají očistit tělo od jedů, těžkých kovů a radionuklidů, obecně tedy od toxických látek. Preparát doslova "tahá" veškerý odpad z našeho těla a zároveň tak umožňuje sliznici trávicího traktu, aby se mohla přirozeně obnovit. A jak už asi víte, zlepšíme-li narušenou funkci trávicího systému, napravíme tak i fungování střevní mikroflóry. Postaráme se tak o další zdroj normální aktivní imunity. A co víc si v zimě přát!

Kouzelnou zimu a pevné zdraví přejí
S. Čermošencev a Michaela Janatová
praktici TČM